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Wednesday, June 3, 2009

Banana Cake! Bolo de Banana!!! Humm humm...good!!!







This banana cake recipe I got it from my husband's family and every time that I have a lot of bananas going black and not to nice to look at them, it's time for banana cake!!
I love this cake and my daughter too, specially helping me to prepare it!
So this is recipe but not the original, as I changed a little bit! Enjoy!

Banana Cake Recipe
- 3 to 4 very ripe bananas sliced
- 3 eggs, separate the yolks from the whites and beat whites until soft peaks form;
- 2 tbsp unsalted butter;
- 2 cups and a 1/4 cup of sifted all-purpose flour-(I like to use unbleached from King's Arthur!);
- 1 1/2 cup white sugar or 2 cups if using raw and organic sugar;
- 1 cup of whole milk;
- 1 tbsp baking powder (use this for last!)
- 1/4 cup of sugar with 2 tbsp ground cinnamon powder (use this mixture for the bananas)

Preparation:Pre-heat oven to 400. Butter rectangular pan and dust some sugar and cinnamon mixture and reserve. Using a hand-mixer or a stand mixer beat egg whites to soft peaks and reserve. Then beat butter, yolks and sugar until pale yellow. Add milk slowly to this yolk mixture, then add flour spoon by spoon while mixer is on. Without the mixer, add the egg whites but using a big spatula and start folding the whites to the yolk mixture with already the milk and flour and then fold the white gently and slowly. For last add baking powder doing the same process as the egg whites. Place the sliced bananas over the sugar mixture already in the form and sprinkle the rest of the sugar mixture over the bananas. Pour the dough over the bananas and bake it until top is golden brown and toothpick comes out clean, about 45 to 50 minutes. Enjoy it with a nice cappuccino or expresso and if eating it warm spread some butter over your piece of cake!

Happy meals everyone!
Chef Vanessa

Em Portugues:

Essa receita de bolo de banana veio da família do meu marido e toda vez que eu tenho bananas que já estão mais do que maduras e ficando pretas essa é a hora de fazer este bolo de banana!!
Eu gosto muito desta receita e minha filha tambem especialmente porque ela gosta de me ajudar à prepará-lo. Bem aqui esta a receita e eu modifiquei ela um pouquinho mas continua deliciosa! Aproveitem!


Receita de Bolo de Banana

- 3 a 4 bananas maduras e fatiadas
- 3 ovos separados
- 2 colheres de sopa de manteiga sem sal
- 3 xícaras de chá de farinha de trigo peneirada
- 1 1/2 xícara de chá de açúcar
- 1 xícara de leite
- 1 colher de sopa de fermento em pó
- 1/4 de xícara de chá de açúcar e 2 colheres de sopa de canela em pó.

Modo de preparo: Pré-aqueça o forno em 200 graus. Unte uma forma refratária e polvilhe com um pouco de farinha de trigo tambem e reserve. Bata as clara em neve e reserve. Bata a manteiga com as gemas e o açúcar até ficar um amarelo claro. Misture aos poucos o leite e va aderindo de colher por colher a farinha de trigo até tudo se incorporar bem. Junte as claras em neve e use uma espatúla (pão duro, utensílio assim chamado no Brasil!) e junte devagar e aos poucos as claras e por último o fermento. Na forma untada jogue um pouco da mistura do açúcar com a canela e coloque então as fatias das bananas por cima e termine completando por cima das bananas com o resto da mistura de açúcar e canela. Coloque então a massa por cima das bananas e asse por 45 a 50 minutos ou até dourar ou o palito sair seco. Aproveitem e desgutem desse bolo delicioso com um bom café ou expresso e se comerem o bolo quente passe por cima um pouco de manteiga e ficará perfeito!

Boas Refeições!!


Chef Vanessa

1 comment:

  1. Eu adoro banana. Vou ter que experimentar essa receita. Adorei as fotos tb!

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